Vogels van Europa herkennen
Welke vogel ik zie, zoek ik op in dit boek. Ik draag het al jaren bij me als ik vogels ga kijken. Ik vind het een heel duidelijke gids en het heeft me al vaak geholpen bij het determineren van de soort. Link naar het boek
Soms gebruik ik een app om het geluid te herkennen als extra bevestiging. Dit werkt hier helaas niet goed omdat er vaak geen internet is op de afgelegen plaatsen waar wij wonen en komen.
Om de vogels goed te kunnen zien heb ik natuurlijk een verrekijker nodig. Na velen getest te hebben kwam deze voor mij als beste eruit in de nog betaalbare categorie. De Opticron 8×42 ED-R Waterproof Field 7.5 Explorer Wideangle. Ook omdat ik bijvoorbeeld insecten op vrij kleine afstand goed kan bekijken hiermee. Tot een meter of 2 kan hij scherp gesteld worden en dat lukt met andere verrekijker vaak niet. Ik ben er erg blij mee! Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Link naar de verrekijker
Soort: Europese Kraanvogel – Trana in het Zweeds
Gezien: Elke zomer tot en met najaar sinds 2021 – 2025 arriveerde ze op 18 maart.
De eerste keer dat we ze zagen was ook meteen onze eerste reis naar Zweden. In November kwam ze met duizenden overgevlogen toen ze aan hun trek richting het zuiden begonnen. Het meeste indrukwekkende vind ik het geluid wat ze maken. Vaak ’s morgens heel vroeg! Een mystiek oergeluid… Lastig te beschrijven. En geluid reist hier ver.
Vaak link ik naar Wikipedia voor meer info maar nu vond ik een prachtige website over de kraanvogels. Daar heb ik ook deze foto’s gevonden.
We houden altijd een gepaste afstand om ze niet te storen.
Soort: Grijskopspecht of Grauwe specht
Gezien: Heel af en toe sinds de zomer.
Hij is schuw maar komt vaak eten van onze bosmieren. Als er sneeuw ligt maakt hij gaten in de mierenhoop om ze te vangen. Ik kende deze specht niet. Hij lijkt op een kleine grauwere groene specht in de verte. Maar door zijn geluid te determineren met een app wist ik het zeker. De GrijskopSpecht! Weer een nieuwe vogel gezien!
Vogels
Zwarte Specht
Type: Zwarte Specht
Gezien: 18 februari 2025
3 Spechten bij elkaar al ruziënd in de berkenbomen. Slechts 10 meter bij ons vandaan. Ze zijn groot en luidruchtig! Misschien hebben ze de lente in het hoofd door het mooie weer. Er ligt nog wel sneeuw maar de zon is warm. We horen ze regelmatig maar zien ze niet zo vaak. Dus weer een bijzonder momentje!
Soort: Pestvogel
Gezien: Januari 2025
Een hele groep zat boven in een berk in het dorp recht voor het gemeentehuis. Echt een knappe vogel om te zien! Heel luidruchtig en zeker niet schuw! Ik zag hem eerder tijdens een reis hier in oktober.
Een echt mooie foto maken met je telefoon is bijna niet te doen. Maar zo krijg je wel een indruk van hoeveel het er waren.
Soort: Geelgors
Gezien: 16 februari 2025
Een heel clubje bij elkaar boven in de oude berkenboom. Gelukkig had ik mijn verrekijker bij. Ik zou ze anders verward hebben met de groenling. Ze kwamen ook af op de restjes van de vetbollen die op de grond lagen. Ik had deze eigenlijk nog nooit in het echt gezien. Weer wat rijker!
Soort: Auerhoen
Gezien: in Juli 2024
Deze moest ik echt opzoeken en hij blijkt nog bedreigd ook. De auerhoen is niet verlegen. Het duurde even voor hij terug het bos in liep dus ik kon hem goed bekijken. Blijkbaar valt hij soms aan als zijn testosteronlevel hoog is in de paartijd eind winter. Leuk!
Binnenkort volgen deze nog. Wel gezien maar ff geen tijd om te verwerken hier. 🙂
- Keep – gezien op 23 maart
- Sijs – In de tuin dagelijks gezien
- Grote lijster gezien op 21 maart
- Merels keren terug sinds half maart
- Kraanvogels arriveerde op 18 maart.
- Buizerd is terug begin maart
- 3 Visarenden gezien 30 maart
- Roodborstje is terug 28 maart
- vinken zijn terug
- Zanglijster 1 april
- grote groep Koperwieken 3 april
- Kwikstaart is terug 1 april